Боли ли?

Боли ли?

Колкото и да ми се иска да отговоря еднозначно и бързо на този въпрос, правилният му отговор е зависи. Два фактора влияят най-силно върху това дали ще те боли от пейнтбол:

 • Дрехите с които си облечен
 • Разстоянието от което те стрелят

Най-боли ако те уцелят на гола кожа. В същност, разликата между това да те уцелят през тениска, под която няма нищо и да те уцелят на голо е доста голяма. Невероятно е колко голяма част от удара се губи дори от тънкия плат на една тениска.

Освен това, от по-малко разстоянието боли повече. Стрелба от разстояние по-малко от 2 метра не е препоръчително.

За сравнение, това са най-болезненият и най-безболезненият удар, който можете да получите ако играете пейнтбол:

Боли най-много:

 • На голо без абсолютно нищо между топчето и кожата
 • От много близо по малко от 50 сантиметра
 • Боли колкото много силно ужилване. Болката трае 1 до 3 секунди, след което остава синина, която изчезва до 1 седмица

Боли най-малко:

 • През няколко дрехи, като камуфлаж, пуловер, тениска
 • От голямо разстояние над 10 метра
 • Болка е силно казано. По скоро е силно като потупване по рамото. Ако човек е съсредоточен в играта, може дори да не го усети, или да го обърка с докосване на клон на дървото зад което се крие. В такъв случай, ако играчът не може да види дали е уцелен, се прилага практиката да се извика съдията, който да провери дали има боя или не.

В същност, има начини дори още по-малко да боли. Има предпазни жилетки, създадени за пейнтбол, които убиват буквално целия удар. Те покриват корема, гърдите и гърба.

Ние предоставяме безплатна предпазна жилетка за всяка дама към комплекта стандартно оборудване.

Облеклото на професионалните играчи или поне тези които се занимават по сериозно с пейнтбол е леко. В интернет могат да се намерят много реклами за всевъзможни видове защитни облекла. Има дори такива, покриващи буквално цялото тяло. Употребата им е изключително малка. Освен цената, която е меко казано солена, неудобството им е тежестта и задушливостта. С такова облекло несъмнено ще си много по-бавен и ще се изморяваш много по бързо. Това кара хората които играят всяка седмица да избират нещо леко с което да са облечени. Обикновено тънка тениска с дълги ръкави и камуфлаж отгоре. Многото пластове дрехи предпазвам значително повече от един дебел пласт (като дебела вълнена блуза например). А с тениска и камуфлаж е доста по-приятно да се играе.

Повечето играчи, особено играещите за първи път, са много по-притеснени от това колко ще ги боли. Тях по-малко ги интересува колко подвижни ще са на терена или колко бързо ще се изморят. Те обикновено играят с няколко слоя дрехи, единият от които е сравнително дебел. Типичен пример е потник, тениска с къс ръкав, блуза с дълъг ръкав и камуфлаж. С такова облекло никак не е трудно да се изпотиш, което те прави по-изморен и по-бавен. А болката не е много по-малко от тази при тениска с дълъг ръкав и камуфлаж. В същност, върху ръката болката ще бъде еднаква, защото потника и тениската са с къси ръкави.

Ако сте се решили да играете Пейнтбол, ето няколко препоръки за облеклото.

 1. Независимо какво облечете, ние ще ви дадем камуфлаж, горнище и панталон, който покрива цялото тяло
 2. Анцуг е напълно достатъчен за краката
 3. Тънко е препоръката за горна дреха. Разликата между болката през камуфлаж и тениска и камуфлаж и блуза е пренебрежимо малка, докато разликата в потта може да откаже играч.
 4. Дълъг ръкав е несъмнено по-добре от къс. Разлика в болката през камуфлаж и друга дреха и само камуфлаж е значителна

Синините от пейнтбол не могат да бъдат избегнати на 100%. Макар болката да е малка, и за време не повече от 2 секунди, синини могат да останат дори при спазване на всички изброени предпазни мерки до сега. Не можем да ви гарантираме, че след играта няма да имате синини, но можем да ви гарантираме, че те няма да болят и ще изчезнат за 3-4 дни.

А дали болка не трябва да има? Ако няма поне мъничко болка, кое би мотивирало играч постоянно да се оглежда, да внимава, да иска само той да не бъде уцелен? Все пак това е преследване, стрелба. Малко болка дори е препоръчителна. А за количеството, при спазване на препоръките наистина е малко.

Накрая, искам да споделя наблюдението си, че въпросът боли ли е един от двата, които карат най-много хора да се откажат да играят пейнтбол (другият е колко струва). За мен лично, болката е изключително малка. Имало е моменти в които съм се страхувал дали ще усетя че са ме уцелили. Поразрових се в интернет, и там намерих мнения от не боли изобщо до ужасна болка е. Забелязах обаче, че поддържащите второто твърдение или не са играли изобщо, или са играли само веднъж и са отишли с мисълта че ще боли. Всичко това ме кара да си мисля, че болката е по-скоро психическа - от предубеждение. Т.е. който отиде да играе повтаряйки си ще боли, ще боли ще го боли. Който вървейки съм игрището си мисли я да го видим сега това боли ли няма да го боли.

За жалост няма начин да кажем колко боли, защото още не знаем болката в килограми ли да я мерим или в метри. За сметка на това можем да я опишем - като ужилване, боли 1 до 3 секунди, понякога оставя синини.

25 Май 2018 в 8:38hАвтор:Коментар